
Jaki jest idealny sernik na zimno? Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Musi imitować ten pieczony. Nie przepadam za sernikami, które są jak galaretka i zbite. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Trochę jak połączenie sernika amerykańskiego z musem z białej czekolady. Mi odpowiada 
Przejdź prosto do przepisu

Biała czekolada nadaje sernikowi delikatnego smaku, ale również zapewnia kremową konsystencję. Pomaga przy stężaniu, dlatego żelatyny jest tak mało. Jest też słodka, stąd nie musiałam dosładzać.

Masa dość szybko zgęstniała i ciężko mi było wyrównać powierzchnię. Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami!

Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący. Ja tymczasem idę zjeść kolejny kawałek! Jem go dziś na śniadanie 