Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy.Ciasto piekłam w formie keksówce ok 30x10cmSkładniki (10 porcji)-1,5 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-cukier wanilinowy
-4 budynie smietankowe
-6 jajek
-1 kostka margaryny
-10 łyzek oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-100 g mlecznej czekolady
-100 ml śmietanki UHT
-garść płatków migdałowych
PrzygotowanieMargarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około 80-90 minut.
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w rondelku. Dodać śmietankę. Na małym ogniu ogrzewać do rozpuszczenia często mieszając. Ostudzone ciasto polać powstałą polewą i posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do zastygnięcia.
Wartość energetyczna (1 porcja)Energia: 600,8 kcal
Tłuszcz: 40,4g
Białko: 9,5g
Węglowodany: 48,8g
Smacznego :-)