Myślę, że większość z nas pamięta smak dań, które gotuje mama. Kiedy sięgam do takich dań, nie zawsze wychodzi tak samo, mimo wielu starań. Smakując, zastanawiam się co by jeszcze dodała, jak doprawiłaby... nie da się odwzorować wszystkiego, a czasami smak jest zupełnie inny, ale równie smaczny. Dzisiaj proponuję na obiad gulasz z łopatki wieprzowej. Taki "porządny" obiad.
SKŁADNIKI:
ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 zielonej części pora
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba razowego - najlepiej czerstwego
sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
2 szklanki wody
+ kasza gryczana lub inna
1. Mięso pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka lub brytfany i smażyć, aż wyparuje woda - mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywierało do dna.
2. Marchew pokroić w słupki, to samo pietruszkę, posiekać pora i cebulę.
3. Do mięsa wlać szklankę wody, posolić, dodać pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Dodać całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem, na najmniejszym ogniu przez 30 minut.
4. Po 30 min przemieszać mięso, dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody, przez chwilę nie mieszać i odczekać 10 minut.
5. Całość wymieszać, dodać pokrojone w kostkę kromki chleba razowego i dusić jeszcze 30 minut już bez pokrywki.
Ugotować kaszę tak, jak jest na opakowaniu i polać sosem. Najchętniej podaję z ogórkami kiszonymi.