Ostatnio zakochaliśmy się w gulaszach…ja je pokochałam, ponieważ przygotowuje się je szybko i wspaniale odgrzewa, co bardzo ułatwia życie, kiedy przytłacza nas nadmiar obowiązków. Natomiast moja rodzinka polubiła gulasze przede wszystkim za smak oraz prostotę w konsumpcji, ponieważ nic nie trzeba kroić, dzielić… Dzisiaj moim łasuchom przygotowałam gulasz z wieprzowiny, szybkie, proste ale i pyszne danie !!!
Składniki:
- 650 g łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki
Mięso kroimy w kostkę ok. 2/2 cm, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną słodką i ostrą, odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia się, następnie dodajemy posiekane cebule i startą na tarce marchewką. Kiedy odparuje nadmiar wody ze smażenia warzyw, całość zalewamy wodą jedynie do przykrycia wszystkich składników. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym oraz koncentratem pomidorowym. Dusimy jeszcze chwilę. Mąkę rozrabiamy w 1/3 zimnej wody i dodajemy do gulaszu, ciągle mieszając. Zagotowujemy.
Gulasz podajemy z dowolną kaszą lub ziemniakami w ulubionej postaci. U nas dzisiaj na stole królować będą kotlety ziemniaczane
http://bymagda.blog.pl/2013/10/09/kotlety-ziemniaczane-z-sosem-pieczarkowym/
Smacznego