Bruschetta jest bardzo popularną, włoską przekąską. Taka grzanka podawana jest zazwyczaj z pomidorami i bazylią, ale możemy również dodać oliwki czy mozzarellę lub parmezan. A wiecie, że co roku, 2 lutego w Spello celebrują święto bruschetty - Sagra de la bruschetta?
SKŁADNIKI:
1 bagietka
pomidor
szczypiorek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub odrobina masła
1/2 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta soli i pieprz do smaku
Pomidora i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z bazylią, solą, pieprzem i wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku. Tak powstałą mieszankę wstawić do lodówki. Kiedy nasza mikstura nabiera smaku, możemy zająć się bagietką, którą kroimy po ukosie i moczymy w odrobinie oliwy z oliwek lub smarujemy lekko masłem. Grzanki pieczemy w piekarniku do zrumienienia. Na gotowych i jeszcze ciepłych, rozcieramy odrobinę czosnku. Jeśli nie jesteście zwolennikami aż tak intensywnego smaku, nie musicie tego robić, bo czosnek jest też w pomidorach. Gotową mieszankę rozkładamy na grzankach i gotowe.