Super szybka, super krucha, super smaczna tarta ze śliwkami. Do jej przygotowania wystarczy mikser i zaledwie kilka składników. Spód nie wymaga zagniatania, w związku z czym kuchnia pozostaje (prawie) całkowicie czysta po zakończeniu pieczenia. Składa się na niego pełnoziarnista mąka pszenna i mielone migdały. Do tego jędrne, kwaskowe śliwki i sporo kruszonki. Jesienny obłęd!
Składniki:
125g margaryny
70g grubo mielonych migdałów
320g pełnoziarnistej mąki pszennej
120g brązowego cukru
1 żółtko
0,5kg wydrylowanych śliwek pokrojonych na połówki
Mąkę mieszamy z migdałami i cukrem. Dodajemy żółtko i kawałki margaryny i miksujemy na wolnych obrotach do czasu aż margaryna połączy się z suchymi składnikami, a masa zacznie przypominać konsystencją mokry piasek. 2/3 masy wykładamy na dno naczynia do tarty, wyrównujemy i mocno dociskamy. Na spód gęsto wykładamy połówki śliwek, skórką do dołu. Całość posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez 45min. w piekarniku nagrzanym do 180oC.