Karp w sosie greckim pewnie mógłby się pojawiać częściej na naszym stole. Ale dzięki temu, że jemy go tylko w święta Bożego Narodzenia, smakuje wyjątkowo.
Receptura powstała na bazie przepisu ze znanej i cenionej wśród polskich gospodyń książki "Kuchnia polska". Znacie?
Składniki:- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg białej części pora
- 1 kg marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 średni seler
- 1 liść laurowy
- pieprz kolorowy świeżomielony
- koncentrat pomidorowy
- ketchup pikantny
- musztarda stołowa
- kwasek cytrynowy
- sól
- papryka słodka mielona
- cukier
- olej
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w pióra, a por w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Cebulę i pora zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, 1 szkl. wrzącej wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw.
Dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki ketchupu, 1-2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny.
Sos jest idealny do ryby. U nas w święta króluje karp.