Co to jest tofurnik? Wegański odpowiednik sernika :) Samo tofu smakuje specyficznie, a dzięki zastosowaniu kilku trików nikt się połapie, że to nie klasyczny sernik ;)Inspiracja
Składniki:- 1 opakowanie sucharków
- 1 szkl. daktyli
- 2 łyżki kakao
- 3 kostki tofu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny instant
- 1/2 szkl. soku z cytryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- mrożone owoce
- galaretka (rozpuść proszek w szklance wody)
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie osącz.
Sucharki połam i wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj razem z daktylami i kakao. Powstanie lepka masa, którą wylep tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 20-30 minut do lodówki.
Mleko kokosowe przelej do garnka i zacznij powoli podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj.
Gorące mleko kokosowe przelej do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny, cukier puder, esencję waniliową i sól. Wszystko zmiksuj na aksamitny, gładki krem. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada - jeśli czegoś brakuje, dodaj więcej cukru lub soku z cytryny.
Gotową masę przelej na schłodzony spód. Pozostaw na blacie na 30-40 minut, następnie ułóż na niej mrożone owoce. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie delikatnie zalej schłodzoną galaretką. Schłódź najlepiej przez noc.
Smacznego!