Szukając pomysłu na wielkanocnego śledzia - właściwie nie ma u nas świąt bez jakiejś jego wersji - natknęłam się na dania a'la tatar. Drobno pokrojony śledź, cebulka i różne - wedle uznania - dodatki. Taki śledź pięknie wygląda, a jak smakuje... Polubiliśmy go od razu, dlatego też szybciutko go Wam polecam.
P.S. Jak Wam się podobają łyżki, na których go serwuję? Śliczne, prawda? :)
Składniki:- opakowanie śledzia matias w oleju
- 3 ogórki koserwowe
- mała czerwona cebulka
- 1/2 małego słoiczka pieczarek konserwowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 2-3 czubate łyżki orzechów włoskich
- szczypiorek
- koper
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie posiekaj i zrumień na suchej patelni.
Śledzie osącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój - cebulkę, ogórki, pieczarki i paprykę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekany szczypiorek i koper (ilość zależy od preferncji smakowych). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym.