Przepis na te śledzie odkryłam w grudniu u Agnieszki Maciąg. Nic w nich nie zmieniłam. Wyszły bombowe! To mój faworyt! Często będę do nich wracać, bo mają w sobie to "coś". Aromatyczne, aksamitne, zaskakujące zapachem i smakiem. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 3 cebule obrane i pokrojone
- 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
- 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- do smażenia dobry olej np. rzepakowy
- pełna garść rodzynek
- ok. 10-12 suszonych śliwek
- 2 łyżki jasnego miodu
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo i grubo mielony
- 3-4 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sok wyciśnięty z ½ średniej wielkości pomarańczy
- 1 łyżeczka drobno startej skórki ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
- 500 ml mleka do moczenia matiasów
Sposób przygotowania:
Matiasy umyj i wymocz mleku. Jak długo? Niektórym wystarczy ok. 30 minut, inne potrzebują nawet kilku godzin. Trzeba próbować, kiedy przestaną być słone. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs.
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos).
Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem, że miodu nie należy gotować) i dopraw solą. Jeśli sos nadal jest bardzo kwaśny, to dodaj więcej miodu, ewentualnie cukier trzcinowy. Sos powinien być słodkawy.
Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być wyrazisty w smaku – lekko ostrawy, słodki, kwaśny i trochę słony. Słodycz powinna być wyczuwalna.
Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc.