Zdaża Wam się, że upieczecie za dużo kurczaka na obiad? Niekoniecznie znajduje się później amator, by go zjeść np. nastepnego dnia. Dobrym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest "wkręcenie" go do sałatki, którą wszyscy domownicy z apetytem zjedzą np. na kolację czy zabiorą do pracy.
Składniki:- 100 g ryżu
- 1 pieczony filet z kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki konserwowe
- 1 papryka (u mnie 3 kolory po 1/2 sztuki)
- słoik kukurydzy konserwowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj, odsącz i ostudź.
Filet, jajka, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy.
Połącz wszystkie składniki z z sosem powstałym z majonezu, jogurtu i chrzanu. Dopraw solą i i pieprzem.