Lubicie mieć w lodówce danie na czarną godzinę? Takie na niezapowiedzianych gości? Ja bardzo :) Rybka w warzywach świetnie sprawdza się w takich sytuacjach. Lekko słodka, lekko kwaśna, aromatyczna i przepyszna. Czego chcieć więcej?
Składniki:- 1 kg filetów z ryby
- 2 czerwone cebule
- 8 średnich ogórków konserwowych
- 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
- mąka do panierowania
- 2 szkl. zimnej wody
- 6 łyżek octu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szkl. oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę umyj i osusz. Pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój w talarki, a paprykę w paseczki.
Wodę zagotuj z octem, przecierem, ketchupem, cukrem i olejem.
Następnie przekładaj w szklanym naczyniu: ryba, cebula, ogórek, papryka, połowa gorącej zalewy, ryba, cebula, ogórek, papryka i reszta zalewy. Odstaw do lodówki na 48 godzin.