Inspiracji obiadowych nigdy dość :) Zwłaszcza takich, na widok których ślinka cieknie i które wspomina się z przyjemnością. A jeśli dodatkowo przygotowanie nie jest bardzo praco- i czasochłonne, to na pewno warto się tym przepisem podzielić...
Składniki:- 4 kotlety wieprzowe
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki gotowanej szynki
- mała główka kapusty białej
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki oleju do smażenia
- cebula
- 2/3 szkl. bulionu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbij cienko, starając się, by ich nie poprzerywać. Następnie oprósz je lekko pieprzem. Na każdym kotlecie połóż po plastrze sera i szynki i ciasno je zroluj. Możesz je spiąć wykałaczkami.
Kapustę umyj i drobno poszatkuj.
Cebulę obierz idrobno posiekaj. W dużym rondlu rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj bulion i wino. Zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj resztę masła i pokrojoną kapustę. Lekko dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i duś kapustę do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim roladki przez 6-8 minut cały czas je obracając, by obsmażyły sie równo ze wszystkich stron. Następnie zdejmij roladki z patelni i przełóż do kapusty. Duś wszystko razem na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut.