Jest to jedna z propozycji, którą warto mieć w lodówce, gdy spodziewamy się gości. Cudnie wygląda, jest przepyszna. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także na przekąskę. Ja ją uwielbiam - dzięki niej w 30 sekund przygotowuję urozmaicone kanapki z serem, szynką, jajkiem i warzywami ;)
Składniki:
- 50 dag sera żółtego ementaler w całości
- 1 łyżka amsła
- 30 dag pieczarek
- 3 jajka
- 20 dag szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w drobniutką kosteczkę. Podsmaż na maśle.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj. Szynkę i paprykę również pokrój w drobną kostkę.
Jajka, pieczarki, szynkę i paprykę wymieszaj z posiekaną natką,. majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ser w całości zawiń dokładnie w folię i włóż na 20 minut do gorącej wody. Następnie wyjmij i ciepły rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Na placku rozsmaruj przygotowany farsz i ciasno zroluj. Roladę zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki.
Po tym czasie pokrój w plastry i zajadaj :)