Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”.
W istocie łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech. (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html)

Przekonani? No to czas na przepis! Szybkie pesto z pietruszki. Bomba witaminowa. Eksplozja smaku. Nie czekajcie - miksujcie!
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- garść orzeszków, migdałów, pestek słonecznika (do wyboru)
- ok. 5-7 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki umyj i osusz. Jeśli ma grube gałązki, to je odrzuć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj do momentu uzyskania pasty.
Im krócej miksujesz, tym lepiej.