Uwielbiam domowy pasztet. W każdej postaci. I ten mięsny i warzywny. Jego największą zaletą obok smaku jest to, że w 100% wiem, co w nim jest :)
Składniki:- 1,5 kg mięsa z udek kurczaka bez kości
- 1/2 kg surowego boczku
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 bułka kajzerka
- 6 jajek
- szczypta gałki muszkatołowej
- bułka tarta
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 listki laurowe
- marchew
- pietruszka
- 1/2 selera
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz w zimnej wodzie przez noc.
Umyte udka, kawałki boczku, obrane i umyte warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz namoczone grzyby wraz z wywarem umieść w dużym garnku. Zalej wodą (jak najmniej). Dodaj sól i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 1,5-2 godzin). Dodaj umytą wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Odstaw do przestudzenia.
Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, a powstały rosół przecedź. Namocz w nim kajzerkę.
Udka, boczek, wątróbkę, cebulę, grzyby, bułkę i warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj żółtka, a białka ubij na pianę.
Masę pasztetu dokładnie wyrób, dopraw solą, pieprzem, gałką, a na koniec połącz z pianą z białek.
4 aluminiowe foremki keksowe wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Napełnij masą.
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 45-60 minut.
Pasztet ostudź.