Pulpety z serem? No co Ty! To była moja pierwsza reakcja, ale później... oczywiście, że spróbowałam i... się zakochałam. Pulpety są aromatyczne, zwięzłe i świetnie uzupełnione przez cudowny pomidorowy sos. Przetestujcie sami :)
Składniki:- 1 kg mięsa mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- 2 jajka
- 250 g białego sera typu ricotta lub śmietankowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 500 g pomidorów krojonych z puszki
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z solą, oregano, papryką, natką pietruszki, serem, jajkami i bułką tartą. Uformuj pulpety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w temp. 190 st. przez 20-25 minut.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy:
w garnku na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat i sól. Wrzuć pomidory i duś ok. 20 minut. Następnie do sosu włóż upieczone pulpety i duś kolejne 10 minut.