Zupa z kalafiora... brzmi nudno? Kto tak pomyślał, nie miał racji :)
Zupa krem z kalafiora z serem gorgonzola to nieco szalona propozycja - zwłaszcza z gorzką czekoladą - ale łamie ona wszelkie kalafiorowe stereotypy.
Przepis przywiozłam z warsztatów Akademii Smaku Bosch i już wiem, że będzie częstym gościem na naszym stole :)
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg kalafiora
- ½ kostki masła
- 0,5 kg sera gorgonzola
- 0,5 kg otrębów jaglanych lub owsianych
- 0,5 l mleka
- 0,5 l śmietany 36%
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Gdy się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.
Czekoladę rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminowią nałóż „kleksy” czekolady. Gdy czekolada stężeje, przełóż ja do zamrazarki.
Otreby upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiace.
Zupe przelej do talerzy, posyp otrębami, do kazdej porcji włóż chipsa z czekolady.