Knedla w Czechach jadłam bardzo dawno temu. Przypomniał mi o nim Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów kulinarnych. Knedel wyglądał tak apetycznie na ekranie, że musiałam go spróbować. W rzeczywistości okazał się idealnym daniem obiadowym - razem z sosem i surówką. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:- 6 suchych pszennych bułek
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki margaryny
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Ściereczkę kuchenną rozłóż i natrzyj margaryną.
Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Jajka zmiksuj z margaryną. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka i sól. Do masy dodaj tyle bułki tartej, by otrzymać dość twarda masę. Ręką wyrób ciasto i uformuj wałek na natłuszczonej ściereczce. Ciasto zawiń w ściereczkę, boki zawiń i zwiąż mocno nitką.
Knedel w serwecie włóż do gorącej wody i gotuj pół godziny. Po ugotowaniu wyjmij z wody i ostudź. Pokrój na plastry i smaż krótko na rumiano na maśle.