Danie, które w naszym domu znika błyskawicznie. Dość szybko się je przygotowuje, pachnie nim w całym domu, a największymi jego miłośniczkami są najmłodsze członkinie rodziny. Spróbujcie :)
Składniki:- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- świeża bazylia (ewentualnie możesz użyć suszonej)
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- mozzarella
- 1 puszka pomidorów krojonych
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, bułkę tartą i garść posiekanej bazylii. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Uformuj klopsiki.
Na rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki.
Do naczynia żaroodpornego przelej trochę pomidorów. Ułóż na nim klopsiki i zalej resztą pomidorów z puszki. Posyp posiekaną bazylią. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Piecz w 160 st. przez 30 minut. pod przykryciem.