Jaglanka na śniadanie? Oczywiście :) W wersji sypkiej czy kleistej? Obie są smaczne. Do tego dania pasuje bardziej kasza na sypko, ale to od Was zależy jego ostateczna postać.
Zwieńczeniem tego śniadania jest sos z gruszek... Aromatyczny, lekko korzenny, rozgrzewający... Miodzio :)
Przepis pochodzi z Akademii Smaku Bosch i warsztatów "Śniadanie: jedz jak król"
Składniki:- kasza jaglana
- białe słodkie wino
- gruszki
- liść laurowy
- kolendra
- cynamon
- sól
- sok z cytryny
- kurkuma
Sposób przygotowania:
Kaszę podpraż na sucho w garnku. Przelej wrzątkiem, a następnie zalej 2-krotną ilością wrzącej wody. Gotuj bez mieszania pod przykryciem przez 15 minut.
Do rondla wlej wino, dodaj pokrojone w kostkę gruszki. Dodaj liść laurowy, kolendrę, cynamon, sól, sok z cytryny i kurkumę. Gotuj do odparowania wina i zagęszczenia sosu.
Kaszę podawaj z sosem z gruszek. Jeśli lubisz, posyp danie prażonymi płatkami migdałów.