Świąteczny obiad? Kaczka!
Efektowna, aromatyczna, smaczna. Nie ukrywam, trochę pracochłonna. Ale efekty warte są każdej minuty :)
Składniki:- 1 kaczka - około 2 kg
- 2-3 jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka wódki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj składniki marynaty: miód, sok z cytryny, olej, wódkę, rozgnieciony czosnek, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Powstałą mieszanką natrzyj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Nadziej pokrojonymi jabłkami, zasznuruj i zostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmij z lodówki 2-3 godziny przed pieczeniem.
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Kaczkę ułóż w brytfannie i obłóż ją ziemniakami. Wlej 200 ml wody i przykryj naczynie. Piecz 45 minut w temp. 200 st. bez termoobiegu.
Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, włącz termoobieg i piecz w 185 st. przez 1 godzinę 15 minut. Od czasu do czasu polewaj kaczkę powstałym sosem.
Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i odczekaj 10 minut przy uchylonym piekarniku.