Zauważyliście, że kaczka zaczyna zdobywać nasze stoły? Serwowałam już kaczkę z jabłkami, z pomarańczami... Ostatnio jednak teściowa zaskoczyła mnie kaczką faszerowaną mięsem. Początkowo byłam lekko sceptyczna, ale spróbowałam i się przekonałam :) Kaczka przygotowana w ten sposób to konkretna porcja mięsa, która zadowoli nawet największego głodomora :)
Składniki:- kaczka
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- majeranek
- przyprawa do drobiu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyj i osusz. Następnie "wyluzuj" - tzn. usuń kości z klatki piersiowej (nie wiesz, jak to zrobić? podejrzyj
TUTAJ)
Kaczkę natrzyj mieszanką majeranku, soli i pieprzu oraz przyprawy do drobiu. Zostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia posiekaj drobno wątróbkę i wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wyrób na gładką masę. Powstałą masą wypełnij kaczkę. Zepnij jej kuperek wykałaczkami, by farsz nie uciekał.
Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 170 st. pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu piecz bez pokrywki i od czasu do czasu polewaj ją powstałym z pieczenia tłuszczem. W sumie kaczka musi się piec tyle, ile waży. Jeśli ma 2 kg, to musi się piec 2 godziny.