To książka o tym, że gotowanie może być proste, twórcze i satysfakcjonujące. Książka o tym, że wystarczy odrobina wysiłku, by poprzez jedzenie zadbać o zdrowie nasze i naszych najbliższych.
„Gotowanie jest czynnością, jaką nasze mamy, babcie i prababcie wykonywały jako jedną z najbardziej naturalnych na świecie. W pewnym momencie przemysł rozwinął się tak bardzo, że kobiety mogły przestać przyrządzać posiłki, ponieważ gotową potrawę można było kupić i po prostu odgrzać w mikrofalówce.”
Rzadko zastanawiamy się, co tak naprawdę znajduje się w gotowym daniu czy półprodukcie, jakiego rodzaju chemiczne dodatki wydłużają termin przydatności do spożycia czy poprawiają ich smak. A jeszcze rzadziej podejmujemy refleksję nad konsekwencjami spożywania tych dodatków. Autorka zaobserwowała związek chorób własnych dzieci z pożywieniem. Z biegiem czasu stworzyła bazę przepisów, z których korzysta na co dzień, a które pozwalają odżywiać się świadomie i zdrowo.
Książka składa się z kilkunastu rozdziałów na dania obiadowe, napoje, słodycze, smarowidła do chleba, propozycje drugiego śniadania czy lunchu.
Filozofia Julity Bator oparta jest na myśli: „jesteś tym, co jesz”, dlatego też zachęca do samodzielnego wypieku chleba z mąk pełnoziarnistych, do przygotowania domowych smarowideł (słodkich i wytrawnych)…