Łosoś Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej przygotowywane z surowego łososia peklowanego w soli, cukrze i koperku. Początkowo byłam sceptyczna - nie przekonuje mnie surowa ryba sama w sobie (stąd też moje opory przed sushi). Przygotowałam go jednak...
Smak? Prze-py-szny! Idealny :) W mojej rodzinie nie znalazł się nikt, kto zarzuciłby temu łososiowi cokolwiek... Filet o wadze 1200 g... po prostu zniknął :) Nawet moja czterolatka go pokochała :)
Składniki:- 600 g filetu z łososia
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka pieprzu
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Umytego i osuszonego łososia ułóż w naczyniu - najlepiej szklanym, skórką do dołu. Następnie natrzyj różową część łososia mieszanką soli i cukru oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość przykryj grubo posiekanym koperkiem. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 72 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu osącz z powstałej zalewy i ostrym nożem tnij cienkie plasterki.
Gravlax jadamy jako dodatek do kanapek, grzanek, serków twarogowych...