Może w domowych spiżarniach macie jeszcze puree z dyni? Nie bójcie się go wykorzystać w nieco inny sposób - jako dodatek do placka drożdżowego.Zapewnia ono nam nie tylko przepysznie wilgotne, ale i żółciutkie ciasto :) Inspiracja
Składniki:- 5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. letniego mleka
- 1,5 szkl. puree z dyni
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 30 g drożdży
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 125 g masła
Sposób przygotowania:
3/4 szkl. mleka wymieszaj z puree z dyni, masłem i skórką pomarańczową.
Drożdże rozkrusz do garnuszka i zasyp 1 łyżką cukru. Zalej 1/4 szkl. letniego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 -30 minut.
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, cynamonem. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Po tym czasie mocno uderz ciasto i ponownie wyrób.
Formę o wymiarach 25x35 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto przełóż do formy. Posmaruj pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posyp kruszonką i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st.i piecz 35-45 minut bez termoobiegu. Minimalnie uchyl piekarnik i pozostaw w nim do przestudzenia.