Szybko? Słodko? Pysznie? Proszę bardzo :)
Ciasto cytrynowe z proszkiem kisielowym. Aromatyczne, wilgotne. Niewiele składników.
Koniecznie spróbujcie :) źródło
Składniki:- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 torebki kisielu cytrynowego z cukrem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1/2 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszaj za pomocą trzepaczki do jajek w dużej misce.
W rondelku rozpuść masło.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło i żółtka. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut w 180 st. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.