Skąd moja mama wyciąga takie przepisy, to ja nie wiem :) Wielokrotnie już mnie zaskoczyła - a to przepisem na sałatkę, a to na ciasto... Tym razem przygotowała łopatkę, która skradła serca wszystkich. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach... Gorąco Wam ją polecam!
Składniki:- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz. Nakłuj głęboko w czterech miejscach i wciśnij ząbki czosnku.
Kolendrę i zioła rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj z olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso, ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wstaw na całą dobę do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 200 st. Wstaw mięso. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1,5 godziny.
Po upieczeniu odczekaj 15 minut przed krojeniem.