Zdarza Wam się kupić coś z ciekawości? Z ciekawości dla smaku czy zapachu? Ostatnio kupiłam tak filety z amura. Pamietam, że kiedyś jadłam... Ale nie pamiętałam smaku. Postanowiłam go sobie przypomnieć. Okazał się przepyszną rybą. Dodatkowy "smaczek" nadały mu warzywa, w których się upiekł. Myślę, że inne ryby też by smakowały w takim właśnie zestawieniu.
Składniki:- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- biała część pora
- 2-3 gałązki selera naciowego
- filety z amura
- ulubiona przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rybę umyj, osusz i przypraw. Odstaw na kilka godzin, by się "przegryzła".
Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nich rybę i polej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut, by warzywa dobrze zmiękły.