Pytałam się Was na FB, z które składniki widzielibyście chętnie na blogu. Dagmara i Wiola zdecydowały jednogłośnie, że winogron i biszkopt. Więc dzisiaj przepis na tort winogronowy. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje...
Składniki na około 16 sztuk:
100g plus dwie łyżki miękkiego masła,
200g plus łyżka cukru,
szczypta soli,
100g mielonych migdałów (najlepiej bez skorki),
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
5 opakowań cukru waniliowego,
175g mąki pszennej,
50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej,
100g płatków migdałowych,
1kg jasnych i ciemnych winogron (najlepiej odmiany bezpestkowe),
1000ml śmietany kremówki,
4 paczki śmietan-fixu
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem (około 1 łyżki). 100g masła, 100g cukru i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. 100g mąki, zmielone migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać i wsypać do masy maślanej, dodać łyżkę wody – zagnieść ciasto.
Ciastem wyłożyć dno tortownicy, piec w rozgrzanym do 175º piekarniku (termoobieg 150ºC) przez około 15 – 20 minut. Pozostawić ciasto do lekkiego przestygnięcia w formie, po czym wyjąć z formy i ostudzić całkowicie.
Formę umyć, wytrzeć i wyłożyć spód papierem do pieczenia.
Jajka, dwie łyżki letniej wody, 100g cukru, jedną paczkę cukru waniliowego umieścić w misie miksera i ucierać przez 6 – 8 minut na puszystą masę. Wymieszać 75g mąki pszennej z mąką/skrobią ziemniaczaną i łyżeczką proszku do pieczenia, przesiać. Do ubitej masy dodać suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać do formy. Piec w rozgrzanym piekarniku (175ºC lub termoobieg 150ºC) przez około 20 minut, do tzw. Suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Płatki migdałowe i łyżkę cukru podprażyć na patelni, aż się zezłocą. Dodać łyżkę masła, zdjąć z palnika i zostawić do stopienia masła. Zawartość patelni wymieszać i zostawić do ostudzenia. Winogrona oczyścić, odłożyć kilka ciemnych i jasnych winogron do dekoracji.
Śmietanę ubić z śmietan-fixem i czterema paczkami cukru waniliowego na sztywno.
Do zamkniętej formy włożyć spod z kruchego ciasta. Wyłożyć na niego ¼ ubitej śmietany i rozłożyć ciemne winogrona, delikatnie wciskając je w masę śmietanową. Winogrona przykryć biszkoptem, na którego wykładamy ¼ śmietany, rozkładamy na nią jasne winogrona znów lekko wciskając. Górę i boki tortu obsmarowujemy pozostałą częścią śmietany. Obsmarowane boki tortu obkładamy uprażonymi migdałami, wierzch dekorujemy pozostawionymi winogronami.
Pozdrawiam,
Słodka Hexe