Dziś klasyczny, delikatny, jedwabiście kremowy i wilgotny sernik nowojorski na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek. Z nutą wanilii, cytryny i pomarańczy oraz sosem wiśniowym.
Jako sos wiśniowy wykorzystałam tutejsze Röte Grütze, po polsku jeśli się nie mylę znane pod nazwą frużeliny wiśniowej.
Składniki na sernik:
100g masła plus trochę do nasmarowania formy,
150g ciasteczek pełnoziarnistych (u mnie pełnoziarniste czekoladowe),
900g serka typu Philadelphia,
250g drobnego cukru do wypieków plus jedna łyżka do masy ciasteczkowej,
2 łyżki mąki,
5 kropli aromatu waniliowego lub esencji waniliowej,
Skórka otarta z jednej pomarańczy,
Skórka otarta z jednej cytryny,
5 jajek,
300g śmietany kremówki.
Składniki na frużelinę wiśniową:
1kg wiśni mrożonych lub świeżych,
350ml nektaru wiśniowego,
3-4 łyżek cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
30g mąki ziemniaczanej lub 30g budyniu waniliowego.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Tortownicę o średnicy 26cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć na drobno lub zmiksować w malakserze.
Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Ciasteczka i jedną łyżkę cukru wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy i lekko docisnąć. Wsadzić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Temperaturę piekarnika podwyżyć do 200ºC.
Serek zmiksować na gładką masę, nie wyłączając miksera dodawać łyżka po łyżce 250g cukru i mąkę. Mikser włączyć na najszybsze obroty i dodać aromat waniliowy, skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodać po kolei trzy całe jajka i dwa białka. Na koniec wmiksować śmietanę, aż masa będzie lekka i pulchna.
Masę serową przelać do formy, wygładzić. Piec przez 15 minut w 200ºC, po czym zmniejszyć temperaturę do 110ºC i piec kolejne 30minut. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim sernik przez kolejne dwie godziny, nie otwierając piekarnika. Przed podaniem sernik mocno schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Sernik smakuje obłędnie polany frużeliną wiśniową, chociaż jako wielki sernikożerca muszę stwierdzić, że bez wiśni też jest przepyszny.