Połączenie serka mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem śmietanki i serka homogenizowanego sprawia, że ten sernik jest niezwykle gładki, wręcz aksamitny, a delikatność masy serowej doskonale współgra ze zdecydowanym smakiem wiśni. Ciasto spaja wszystko w jedną całość.

Składniki
Ciasto:
100g miękkiego masła
2 żółtka
60g drobnego cukru trzcinowego
100g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany kremówki (słodkiej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina:
500g mrożonych wiśni
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
2-3 łyżeczki żelatyny
Masa serowa:
500g serka mascarpone
280g naturalnego serka homogenizowanego
200g białej czekolady
330g śmietanki kremówki (30%)
4-5 łyżeczek żelatyny
2-4 łyżki cukru pudru
Pracę można zacząć od przygotowania frużeliny. Żelatynę wsypać do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody (wody ma być tyle, żeby przykryła żelatynę – 3-4 łyżki) i odstawić do napęcznienia. Wiśnie przesypać do garnuszka, zasypać cukrem, dodać odrobinę wody (ok. 3 łyżek) i podgrzewać aż się rozmrożą i staną miękkie. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zestawić z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Aby przyspieszyć ten proces, garnek z frużeliną można wstawić do zimnej wody, a gdy wystygnie, do lodówki.
Przygotować ciasto. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka jedno po drugim (kolejne dodać wtedy, gdy pierwsze połączy się z masą). Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do ciasta, następnie mleko i druga połowę mąki. Wyrobić. Ciasto będzie bardzo klejące. Przełożyć je do tortownicy i wyrównać. Pomocna przy tym będzie łyżka zanurzona w zimnej wodzie. Piec przez 15-18 minut – ciasto ma być lekko złote. Wystudzić.
Kilka łyżeczek stężałej frużeliny odłożyć do dekoracji, resztę rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki. Przygotować masę serową.
Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Białą czekoladę przełożyć do metalowej lub żaroodpornej szklanej miski i roztopić na garnuszku z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Serek mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać serek homogenizowany i cukier, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na pół-sztywno. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 3-4 łyżki wody i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny powoli dodawać roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Na początku masa będzie wyglądać na zepsutą, ale po chwili stanie się gładka. Następnie do masy czekoladowej dodawać powoli bitą śmietanę. Całość połączyć z masą serową i dobrze wymieszać. Można ewentualnie dosłodzić.
Masę serową przełożyć na przygotowany spód z frużeliną, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z odłożonej wcześniej frużeliny i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej kroić ogrzanym nożem.
SMACZNEGO!!!