Parę dni temu odwiedzili nas goście. Dla mnie była to okazja do wypróbowania nowego tortu z porzeczkami i winem musującym, znalezionego w starej gazecie kulinarnej „Kochen und genießen”. Dzięki temu wykorzystałam nasze ogródkowe porzeczki, które jakimś cudem nie trafiły jeszcze do gąsiora na wino ;) Torcik wyszedł bardzo lekki, orzeźwiający i typowo letni. Smak wina musującego miesza się z nutą czarnej porzeczki. I muszę przyznać, że mimo iż nie jestem wielkim miłośnikiem porzeczek, torcik bardzo mi smakował i na pewno zagości w naszym letnim deserowym repertuarze na dłużej. Jeszcze jedną zaletą tortu jest możliwość jego zamrożenia, jeśli oczywiście coś się jeszcze ostanie ;)
Składniki na około 16 sztuk:
3 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
6 łyżek cukru,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
6 listków żelatyny,
500 – 700g czerwonych porzeczek,
5 łyżek soku z czarnej porzeczki lub likieru z czarnej porzeczki,
200ml wina musującego,
700g śmietany kremówki,
100g cukru,
50g mlecznej kuwetury.
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać i przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier i nie przerywając ubijania dodawać po żółtku. Wmieszać delikatnie przesiane mąki z proszkiem. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat wsadzić z powrotem do tortownicy.
Porzeczki umyć, oczyścić. Zostawić 100g do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aż „napęcznieje”. Wycisnąć z niej nadmiar wody i rozpuścić w garnuszku w niskiej temperaturze. Gdy żelatyna się rozpuści wmieszać porcjami sok z czarnej porzeczki, potem wino musujące. Odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie lekko tężeć (około 15 minut). 500g kremówki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100g cukru. Ubitą kremówkę połączyć z masą z wina musującego i żelatyny. ¼ kremu odłożyć, do reszty delikatnie wmieszać porzeczki.
Krem z porzeczkami wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostałą masą. Wstawić na około 4 godziny do lodówki.
Kuweturę „obierać” nożykiem do obierania warzyw. 200g śmietany kremówki ubić. Zdjąć rand tortownicy i obsmarować go kremówką (ja tego nie robiłam). Wierzch udekorować porzeczkami i startą kuweturą.
Pozdrawiam,
Słodka Hexe