Co tutaj dużo pisać, bardzo kruche ciasteczka o smaku cytrynowym nadziane prażonymi jabłkami. Szybkie do zrobienia i dziecinnie proste. Można z nich zrobić także cakepops wystarczy przed pieczeniem zlepić między dwoma połówkami ciasta patyczek do lizaków.
Składniki:
Kruche ciasto:
240g mąki,
140g zimnego masła
szczypta soli,
70g cukru,
skórka otarta z cytryny,
1 żółtko.
Nadzienie:
10g masła,
2 małe jabłka,
100g cukru,
½ łyżeczki cynamonu,
szczypta soli,
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko.
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 60 minut.
Jabłka obrać, wydrąży środki i pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić w garnku, wsypać jabłka, cukier, cynamon, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Odsączyć wygotowany sok i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC (termoobieg 160º). Roztrzepać jajko. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm.
Wycinać foremką (o średnicy około 5cm) około 40 pojedynczych ciasteczek. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem, nałożyć jabłka, przykryć drugim ciastkiem, docisnąć brzegi. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12 – 15 minut na złoty kolor. Wyjąć wystudzić na kratce.
P.S.
Jeśli zostało Wam nadzienia, to go nie wyrzucajcie. Najlepiej zostawcie też syrop powstały podczas prażenia jabłek - przydadzą się do kolejnego przepisu, który pojawi się na blogu jako kolejny :)
Owsiane ciastka po prostu uwielbiam i to w każdej postaci! Nie ma w ogóle żadnych wątpliwości na ten temat. Tym razem zainspirowana przepisem od dziewczyn z Candy Pandas zdecydowałam się pokombinować z dodaniem nadzienia. Mogę tylko powiedzieć, ż...
ROŻKI KARNAWAŁOWE przepyszne, cudownie chrupiące ciasteczka z pysznym nadzieniem. Idealne w karnawale. To wspaniała propozycja na również na tłusty czwartek
Delikatne ciasteczka z nutą korzenną, przełożone musem jabłkowym z dodatkiem kardamonu, imbiru i cynamonu. Kruche ciasteczka lekko oprószone cukrem pudrem, idealne do herbaty chłodnym popołudniem. Najlepszej smakują następnego dnia kiedy pod wpływem m...
Delikatne ciasteczka z nutą korzenną, przełożone musem jabłkowym z dodatkiem kardamonu, imbiru i cynamonu. Kruche ciasteczka lekko oprószone cukrem pudrem, idealne do herbaty chłodnym popołudniem. Najlepszej smakują następnego dnia kiedy pod wpływem m...
Ciasta francuskie z nadzieniem jabłkowym, bardzo delikatne i słodkie. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 15 minut, a nadzienie zależy od Was czy na słodko czy na ostro jako przekąska. Składniki: ciasto francuskie 275 g jajko roztłuczone jabłko 1 duże ...
Ciasta francuskie z nadzieniem jabłkowym, bardzo delikatne i słodkie. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 15 minut, a nadzienie zależy od Was czy na słodko czy na ostro jako przekąska. Składniki: ciasto francuskie 275 g jajko roztłuczone jabłko 1 duże ...