Rozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą.  Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie...
 Składniki:180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko
nadzienie:2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody
sok z 3 cytryn
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szkl. cukru
80 g masła
3 żółtka
jajko
beza:4 białka
szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. 
 - Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę.
 - Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około 24 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na 15 minut.
 - Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć i wystudzić.
 - Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
 - Do gorącej masy dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie wbić jajko i żółtka, wymieszać i postawić ponownie na ogniu. Podgrzewać na małym przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Wylać na ostudzony kruchy spód.
 - Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na masę cytrynową.
 - Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż beza zrobi się zrumieniona z zewnątrz, a  piankowa w środku. 
 - Dobrze wystudzić przed podaniem.
 
