Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci.
Składniki:300 g makaronu
500 g mielonego mięsa
cebula
2 ząbki czosnku
3 lyżki bułki tartej
1 jajko
łyżeczka mielonej papryki
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
na sos:500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:parmezan
bazylia
- Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki.
 - Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki z każdej strony. Przełożyć na talerz.
 - Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
 - Przygotować sos: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę i przyprawy. Wymieszać, zagotować i dusić sos na małym ogniu przez kilkanaście minut.
 - Następnie dodać pulpeciki i jeszcze chwilę całość pogotować, żeby smaki się połączyły.
 - Porcję makaronu wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pulpeciki z sosem. Udekorować bazylią i posypać ewentualnie parmezanem.