Najbardziej popularny amerykański fast food - klasyczne burgery z mielonego mięsa wołowego, które doprawiamy tylko solą przed smażeniem i ewentualnie pieprzem przed podaniem. Przepis nie jest skomplikowany, a gotowe burgery serwowujemy w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą oraz dwoma sosami.
Składniki na 4 burgery:4 bułki do burgerów
500 g mięsa wołowego np. antrykotu
sól, pieprz
sałata, roszponka lub rukola
pomidor
cebula czerwona
ketchup
majonez
- Mięso zmielić, krótko pougniatać i uformować 4 płaskie burgery. Powinny być trochę większe niż średnica bułki, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się.
- Cebulę i pomidory pokroić w plastry.
- Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony lub na zwykłej lekko natłuszczonej patelni. Usmażone mięso odłożyć, żeby chwilę odpoczęło. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Bułki przeciąć na pół i zrumienić również na grillu lub w piekarniku.
- Spód bułki posmarować majonezem lub musztardą, a górę ketchupem. Na spodzie ułożyć ulubioną sałatę, następnie usmażonego burgera, pomidora i cebulę. Przykryć górną połową bułki i podawać.