Formy do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką, odstaw. Wytnij z papieru do pieczenia 8 kółek wielkości dolnej średnicy foremek.
Składniki szybko wyrób ręka lub malakserem, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g mascarpone
- 13/4 szklanki (pół porcji) lemon curdu
/jeśli robisz jedną dużą tartę to dodaj po 50 g więcej mleka i mascarpone/
Mascarpone przełóż do miski, dodaj mleko i zacznij ubijać mikserem. Po chwili masa powinna stać się gęsta, sztywna i puszysta.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, na ok. 3 mm. Wykładaj nim foremki, po same brzegi, ponakłuwaj widelcem. Na każdej tartaletce połóż wycięte z papieru do pieczenia kółka, na to wysyp coś do obciążenia (np. fasolę, groch, ryż, pestki dyni). Podpiecz w piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odłóż "obciążniki" oraz papier i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia (w foremkach).
Na wystudzone ciasto rozłóż i rozsmaruj przygotowany wcześniej krem z mascarpone, postępuj tak samo z lemon curdem. Włóż do lodówki na ok 1,5 - 2h.
Składniki na bezy:
- 1 białko
- 1,5 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Jedną blachę wysmaruj masłem i pokryj papierem do pieczenia.
Białko ubij mikserem na sztywna masę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Powstałą masę podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Bezy z obu mas wyciskaj na blachę w odległości ok.2 cm. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij do ostudzenia, zdejmij z blachy.
Pokrusz po jednej bezie białej i kakaowej na każdą z tartaletek. Z foremek wyjmij przed podaniem. Przechowuj w lodówce, do 4 dni.
Smacznego!