Piekarnik rozgrzej do 160 stopni, dno okrągłej formy o średnicy ok. 22-23 cm wysmaruj masłem i włóż papierem do pieczenia.
Mąkę i przyprawę korzenną przesiej. Białka oddziel od żółtek. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego przestudzenia. Mikserem utrzyj masło ze 100 g cukru, na jasną i puszystą masę. Miksując dodawaj żółtka (jedno po drugim) oraz rozpuszczoną czekoladę. Wsyp mąkę i wymieszaj szpatułką, do połączenia się składników. Masa wychodzi dość gęsta.
Białka ubij na sztywna pianę, pod koniec dodając stopniowo pozostały (25 g) cukier. Ubitą pianę wmieszaj do wcześniejszej masy. Przełóż całość do przygotowanej formy. Piecz przez około 30 minut, do "suchego patyczka".
Wystudzone ciasto przetnij wzdłuż na 2 części. Jedną z nich posmaruj powidłami i połącz oba blaty.
Składniki na polewę:- 40 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
W rondelku roztop masło, dodaj czekoladę i mieszając czekaj aż się rozpuści i oba składniki się połączą. Polej ciasto z wierzchu i po bokach. Dowolnie udekoruj. Przechowuj w temperaturze pokojowej (w lodówce twardnieje)Smacznego!