Zrobiłam, gdyż żal było mi wyrzucić masy krówkowej, która została po flanie... Są pyszne, ale dla wielbicieli kajmaku, gdyż jest on mocno wyczuwalny. Kruche i maślane, przechowywane w pojemniczku wytrzymają mniej więcej tygodzień (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone :-). Z przepisu wyszło ok. 40 ciasteczek.
Składniki:
100 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
100 g masy kajmakowej
4 łyżki cukru
100 g posiekanej czekolady lub czipsów czekoladowych
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw do 190 stopni. Masło utrzyj z cukrem i kajmakiem na gładką i puszysta masę. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj w dłoniach i układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Poukładaj na każdym po ok. 5 drobinek czekoladowych, wciskając je palcami w ciastko. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-13 minut, do lekkiego zarumienienia samych brzegów. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygną, wystudź na kratce. Smacznego!
Tak jak drogowców co roku zaskakuje zima, tak mnie w tym roku zaskoczyły święta. Przyznaję się od razu, że nawet nie miałam śmiałości snuć blogowych planów. Ja po prostu próbuję jakoś przetrwać ten czas
Artykuł Ciasto śliwk...
Ciastka robię rzadko, częściej w takie drobne wypieki bawią się moje córki, ja wolę konkretne ciasta , pieczone na dużej blasze, ewentualnie muffinki. Tym razem miałam zapotrzebowanie na ciastka, zrobiłam więc kokosowe na bazie kruchego ciasta. Inspiro...
Banoffee Pie z solonym kajmakiem to pyszna propozycja do popołudniowej kawy. Moja wersja tego amerykańskiego klasyka nie jest jednak tak słodka jak oryginał. Do tradycyjnej masy kajmakowej, której ilość celowo zmniejszyłam, dodałam odrobinę soli, by uz...
Ciasteczka z orzechami ziemnymi, desery z dodatkiem orzechów i orzechy w ogóle bardzo pasują do zimowej kuchni. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w orzechach, potrawy które je zawierają są bardzo sycące. Teraz jest najlepszy moment, żeby jeść orzechy na...
Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu). Moja nieświadomość była na tyle duża, że o istnieniu innych mazurków dowiedziałam się dopiero w dorosłym życiu ;) Dz...
Jeżeli tylko raz je zrobimy to gwarantuję, kolejny raz będzie bardzo szybko Co tydzień od jakiegoś czasu produkujemy batoniki, młody na wagę wsypuje nasiona i orzechy w różnych proporcjach (razem ok 620-640 g) można też jedne nasionka zastapić innymi, ...
Składniki: Ciasto: 110 g masła 220 g mąki krupczatki i zwykłej (pół na pół) 60 g cukru pudru 2 żółtka skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo: puszka mleka skondensowanego słodkiego lub krówka w puszce lub 1 kg krówki ciągutki i 1/4 mleka do ozdobienia: ...
Czy pamiętacie batony z MM'sami ? Były tak pyszne, że postanowiłam je odtworzyć. Szkoda, że zostały wycofane. Lecz teraz można je zrobić samemu. Smak bardzo zbliżony do tych z przed lat, a do tego zrobione własnoręcznie bez zbędnych konserwantów i...