Zrobiłam, gdyż żal było mi wyrzucić masy krówkowej, która została po
flanie... Są pyszne, ale dla wielbicieli kajmaku, gdyż jest on mocno wyczuwalny. Kruche i maślane, przechowywane w pojemniczku wytrzymają mniej więcej tygodzień (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone
:-).
Z przepisu wyszło ok. 40 ciasteczek.
Składniki:- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masy kajmakowej
- 4 łyżki cukru
- 100 g posiekanej czekolady lub czipsów czekoladowych
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw do 190 stopni.
Masło utrzyj z cukrem i kajmakiem na gładką i puszysta masę. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj w dłoniach i układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Poukładaj na każdym po ok. 5 drobinek czekoladowych, wciskając je palcami w ciastko. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 12-13 minut, do lekkiego zarumienienia samych brzegów. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygną, wystudź na kratce. Smacznego!