Przeglądam kulinarne blogi i gubię się na kilkadziesiąt minut w otchłani Pinterest'u. Po każdej takiej wycieczce liczba rzeczy na liście "koniecznie spróbować!" robi się co raz to dłuższa i kiedy już w końcu nadarza się okazja, by coś z listy wybrać, to przez nadmiar propozycji w ostateczności przygotowuję już sprawdzone ciasto.
Ale przyjechał brat i z Niemiec przybył do mnie kilogramowy słoik Nutelli (tu wstawić serce).
Zjeść całość łyżeczką? Kuuuuuuuszące.. ale nie-e.
Wyjeść całość palcem ? Jeszcze bardziej kuszące, ale mogłabym nie zdążyć przed końcem daty ważności..
Ciasto z Nutellą? No niby pomysł dobry, ale tak sama Nutella? - za słodko..
CYNAMONOWE CIASTO Z NUTELLĄ? Hell yeah !
Dużo cynamonu, DUŻE łyżki czekoladowo-orzechowego kremu i grubo krojone orzechy. Tak tak tak.
Weźcie szklankę mleka i dobrą książkę, przeczekamy zimę (tu wstawić drugie serduszko :-))
*składniki na formę o średnicy 23cm.
200g miękkiego masła
160g brązowego cukru
4 jajka
250g mąki pszennej (użyłam 150g białej i 100g pszennej, pełnoziarnistej)
2 1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
5 czubatych łyżek Nutelli
ok. 70g grubo pokrojonych orzechów laskowych
Nagrzewamy piekarnik do 175C.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy w jednym naczyniu. Odstawiamy.
Masło miksujemy wraz z cukrem, na średnich obrotach, przez ok.3 minuty.
Następnie kolejno wbijamy do masła po jednym jajku i miksujemy przez chwilę.
Wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż wszystko się połączy (nie za długo). Do gęstej masy dodajemy 6 łyżek mleka, miksujemy, a następnie dodajemy Nutellę. Całość powoli i krótko mieszamy dużą łyżką. W cieście powinny pozostać "paski" Nutelli, nie chcemy uzyskać jednolitej masy.
Ciasto wlewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50minut, do "suchego patyczka".
Kiedy piekłam kolejne ciasto przykryłam jego wierzch papierem do pieczenia po ok. 20 minutach, żeby orzechy nie spiekły się, jak za pierwszym razem.
Ciasto cynamonowe z demem o mocnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonae na jesienno-zimowe wieczory do herbaty. Proste w przygotowaniu
Post Ciasto cynamonowe z dżemem pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Jesienne ciasto cynamonowe z jabkami, orzechami i przepysznym kremem mietankowym z nut kokosu. Treciwe, wilgotne z mnstwem dodatkw. Doskonae
Post Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami pojawił się pora...
Ostatnio poznaliście przepis na moją ulubioną chałkę, więc jeśli martwicie się, że nie uda się Wam zjeść jej w całości przedstawiam idealne rozwiązanie tej sytuacji ; ) Proste cynamonowe tosty francuskie, moim dzieciom smakują najlepiej z dodat...
Jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je w nowym wariancie: z Nutellą w środku, czy może być coś lepszego? :) Wyko...
Bywają takie dni, kiedy na przygotowanie czegoś słodkiego na deser mamy dosłownie kilka chwil, w takich wypadkach dobrze mieć wypróbowane ekspresowe przepisy. U mnie takim awaryjnym rozwiązaniem często bywa ciasto francuskie. Dziś mam dla Was pomysł na...
Pierwszy przepis z TK Maxx-owej zdobyczy The 30 best recipes Jacqui Small. Trzydzieści powodujących nagły ślinotok receptur z wykorzystaniem nutelli, a wśród nich znane Wam już palmiery, ale w zupełnie innej odsłonie. Delikatne, kruche, r...