Danie niezwykle syte i bogate w smaku, wydawać by się mogło, że także praco- i czasochłonne. Na szczęście wcale tak nie jest :-)
Zapraszam na spaghetti! :-)
SKŁADNIKI:- 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 gram pomidorów krojonych z puszki
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- bazylia
- oregano
-
papryka kolorowa - płatki-
zioła włoskie- 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego
- 125 gram sera mozarella
- garść ziaren słonecznika
- makaron spaghetti
Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie są to świeże pomidorki cherry), dokładnie mieszam i duszę przez kolejnych kilka minut. Dodaję przyprawy i wlewam lampkę czerwonego, wytrawnego wina.. Łączę całość i zostawiam na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-)
SMACZNEGO! :-)