Zanim wiosna na dobre się u nas rozgości, warto zadbać o dobrą kondycję organizmu, przygotowując prosty napój wzmacniający odporność.
Kalanchoe pierzaste, czyli inaczej żyworódka pierzasta, to roślina, która wykorzystywana może być zarówno zewnętrznie (miazga z niej świetnie radzi sobie z trudno gojącymi się ranami, owrzodzeniami, wysypkami, itp), jak i wewnętrznie. Sok z niej wykazuje sprawdzone działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze oraz aktywizuje układ odpornościowy organizmu.
Zachęcam do przygotowania leku z miodu i kalanchoe przywracającego siły, uodporniającego organizm na infekcje z przeziębienia i grypę, dodającego sił witalnych i chęci do pracy oraz nauki, przywracającego dobre samopoczucie u osób długo chorujących i wyniszczonych w powodu chorób przeziębieniowych.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka miodu (np. lipowego, mniszkowego, akacjowego, leśnego, spadziowego z drzew iglastych - u mnie jest to
miód z mniszka lekarskiego)- 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soku z liści kalanchoe
W szklance umieścić miód, zalać go na noc ciepła, przegotowaną wodą, wymieszać. Rano dodać sok z liści kalanchoe i wymieszać. Pić 20 minut przed śniadaniem. Kurację prowadzić 20 - 30 dni jesienią i wiosną.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowie i odporność. Reaktywacja" Zbigniewa T. Nowaka. Książka ta pełna jest prostych i wypróbowanych receptur na napary, nalewki, syropy, soki i inne leki przywracające zdrowie z wykorzystaniem łatwo dostępnych roślin. Gorąco polecam!
* * *
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)