Ostatnimi czasy sporo u nas muffinek. Tym razem wybór padł na połączenie jabłka z marchewką ;-)
SKŁADNIKI (ok. 18 sztuk):
składniki suche
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- dwie garście słonecznika
składniki mokre
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 duże marchewki
- 2 małe jabłka
Jabłka i marchewkę ścieram na tarce na drobnych oczkach.
W jednym naczyniu łączę wszystkie suche składniki, w drugim mokre (łącznie ze startą marchewką i jabłkiem). Następnie wszystko mieszam ze sobą i ciasto przekładam do foremek na muffinki. Piekę ok. 35 minut w temp. 175'C (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *