Cudownie orzeźwiająca masa, która świetnie przełamuje słodycz ciast i deserów.
SKŁADNIKI:- 2 duże, świeże jajka
- 2 żółtka
- 160 gram drobnego cukru
- 80 gram masła
- skórka i sok z dwóch cytryn
Całe jaja i dodatkowo 2 żółtka roztrzepuję dokładnie z cukrem. Następnie podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaję masło, sok i skórkę z cytryny i mieszam, aż do zgęstnienia masy. Jeśli nie chcę, aby była wyczuwalna skórka z cytryny, przecieram masę przez sito.
Orzeźwiająca, wspaniała masa gotowa! Rewelacyjnie sprawdza się do przekładania tortów (może stanowić samodzielną warstwę, można łączyć ją też z mascarpone, wychodzi wówczas nieco delikatniejsza w smaku), można dodawać ją do lodów czy też innych deserów.
Tort z wykorzystaniem masy Lemon Curd.
* * *
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)