Idealne do świeżo zaparzonej kawy lub filiżanki aromatycznej herbaty - zapraszam do wykonania! ;-)
SKŁADNIKI:- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
-
dżem z czerwonej porzeczki Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, pokruszone drożdże, żółtka, sól i ciepłe mleko. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, dodaję roztopione masło. Łączę wszystko dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).
Po tym czasie ciasto dzielę na 3 części i każdą z nich wałkuję na stolnicy, tworząc koła. Z każdego koła tworzę 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła okrągłą pizzę), wykładam łyżeczkę dżemu i zwijam, tworząc rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Piekę ok. 30 minut w temp. 170'C (grzałki
góra- dół).
SMACZNEGO! :-)