Genialne połączenie smaków, nie można się od niego oderwać i najchętniej wyjadałoby się go bez końca ze słoika.
Ten dżem smakuje fantastycznie! Idealny jako dodatek do wszelkich deserów (np. jako dodatek do kaszki mannej czy też budyniu), świetny do naleśników. Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek bez pestek
- 2-3 łyżki cynamonu (wg własnego smaku i uznania)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao (można dać więcej, smak będzie wówczas bardziej wyrazisty i konkretny)
Śliwki kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka, posypuję cukrem, mieszam i duszę na wolnym ogniu. Gdy nieco już zmiękną, blenduję je i dalej pozostawiam na ogniu. Ok. 30 minut przed końcem dodaję kakao, cukier waniliowy i cynamon. Gorący i gęsty dżem przelewam do wyparzonych słoików i stawiam do góry dnem, aż ostygną. Dżem w słoikach jeszcze nieco zgęstnieje.
SMACZNEGO! ;-)