Już sam ich zapach wystarczy, aby przenieść się, póki co myślami, do okresu Bożego Narodzenia :-) Rywalki pierniczków - ciasteczka cynamonowe :-)
Tak na prawdę to wcale nie muszą być rywalkami, tylko ramię w ramię zdobić mogą nasze świąteczne stoły. I stanowić idealną przekąskę do podjadania - i niekoniecznie tylko w okresie świątecznym.
SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki
- 100 gram masła
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
Na stolnicę wysypuję mąkę. Dodaję do niej miękkie masło, cukier, żółtko, jogurt naturalny. Mieszam. Dosypuję cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Całość dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10-12 minut w temp. ok. 170'C (grzałki góra-dół).
Smaczne, aromatyczne, wspaniale smakują z ciepłym mlekiem :-) Przechowuję je w metalowej puszce.
SMACZNEGO! :-)