Pyszne i chrupiące ciasteczka cynamonowe. Zdecydowanie uzależniają, świetnie smakują z kubkiem mleka, jak również do kawy czy herbaty. Aż dziw bierze, że tak proste ciasteczka mogą być tak smaczne. Przepisem podzieliła się ze mną Monika. Dziękuję 

Składniki
(na około 25 ciasteczek)
75g masła
160g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
225g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 190°C. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajko i ucierać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i ucierać na niskich obrotach do połączenia się składników.
Z ciasta formować jednakowej wielkości kuleczki (u mnie 20g), obtaczać je w cukrze wymieszanym z cynamonem i układać na blasze, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają). Jeśli cukier z cynamonem nie chce przyklejać się do kuleczek, należy delikatnie zwilżyć kuleczki wilgotnymi dłońmi i ponownie obtoczyć w cukrze.
Piec przez 16-18 minut. Pozostawić na blasze do wystygnięcia i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
SMACZNEGO!!!