Dzisiaj przygotowałam coś specjalnego – co nie oznacza absolutnie, że coś trudnego lub czasochłonnego, bynajmniej! Obiecałam połączenie Francji i Włoch i oto efekt – ciasto francuskie a’la Calzone nadziewane sosem Arabiatta z włoską kiełbasą. Nazwa tego sosu oznacza "wściekły" po włosku:)
Włosi przyrządzają Calzone zazwyczaj z ciasta drożdżowego, ale ja uwielbiam delikatność francuskiego i to jak wspaniale przyjmuje wszelkie smaki, czy to słodkie, czy słone, w dodatku takie ciasto możemy bez wyrzutów sumienia kupić, bowiem zrobienie go jest bardzo trudne i czasochłonne – nawet ulubieni kucharze z telewizji (Pascal czy Jamie Olivier) zachęcają do kupowania gotowych szablonów. Jest to samodzielne danie na duuuuży apetyt, przepis, który podaję jest jednym z wariantów, tak naprawdę możecie nadziać swojego pieroga czym tylko chcecie!!!
Czego potrzebujemy? Podaję przepis na 2 pierogi.
1. Ciasto francuskie prostokątne – format A4
2. Pół puszki krojonych pomidorów (mogą być z ziołami lub czosnkiem) lub pasatta pomidorowa około 200g
3. 1 cebula
4. 2-3 duże ząbki czosnku
5.ok 100 g włoskiej kiełbasy (dostępna np. w sklepach typu „Kuchnie Świata”, delikatesach FRAC, Almie itp. – jeśli takiej nie znajdziecie, śmiało możecie ją zastąpić hiszpańską kiełbaską chorizo, która jest dostępna właściwie w każdym większym sklepie)
6. Mała papryczka chilli
7.Czerwona papryka
8. Trochę startego sera mozarella do zapiekania
9.Świeża bazylia – kilka listków do dekoracji i do wnętrza;)
10. łyżeczka przyprawy prowansalskiej
11. pół łyżeczki soli ziołowej
12. Trochę białka kurzego do posmarowania pieroga
13. łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Ja zawsze zaczynam od pokrojenia wszystkiego co jest do pokrojenia i wymieszania w dużej misce- jest mi po prostu wygodniej, poza tym lubię sobie oglądać seriale jak pichcę ;) Cebulkę, czosnek i ostrą papryczkę kroimy drobno, paprykę czerwoną w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy warzywa. Po chwili (ok. 5 min) kiedy czosnek i cebulka się zeszklą a papryka zmięknie, wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu aż nam się ładnie zarumieni – potrwa to około 5-7 minut. W tym czasie na blaszce ułóżcie ciasto francuskie na papierze do pieczenia i przekrójcie na pół wszerz. Na każdy prostokącik wrzućcie małą garść mozzarelli i posypcie świeżą bazylią.
Wróćmy na chwilę do naszej patelni – do zarumienionych warzywa i kiełbasy dodajemy pomidory i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy przyprawą prowansalską oraz solą ziołową. Na tym etapie spróbujcie swojego sosu – wg potrzeby doprawcie solą lub pieprzem, chociaż składniki są tak dobrane, żeby nie było potrzeby używać już więcej przypraw. Chwilkę (2-3 minuty) potrzymajcie sos na małym ogniu i odstawcie patelnię. Włączcie piekarnik – 200 stopni bez termoobiegu, 180 z termoobiegiem. Dajcie ok. 10-15 minut na to aby sos wystygł i trochę się przegryzł.
Po tym czasie na ciasto wylejcie gotowe nadzienie. Teraz zaczyna się zabawa – ja składam pieroga rogami do środka,ale każdy ma swój sposób – róbcie tak,jak jest Wam wygodnie, ale pilnujcie,aby ciasto nie pękło. Surowe pierogi wyglądają tak:
Natomiast gotowe tak:
Smacznego!!!